Thursday, January 9, 2014

IKAN/AYAM BAKAR PERCIK

Salah 1 menu kegemaran warga pata timo

Hari ni deyh akok nak kosi bsamo2 nga temey2.. Lagu mano hok buak resipi ikei bako pecik..

Memey terakak bile makeii... Bahey seney jok..

BAHAN2


Kuah Percik

  1. 2 biji Bwg Besar
  2. 2 Inci Kunyit hidup
  3. 3 biji bwg putih
  4. 1 btg serai dititik
  5. Daun Kunyit
  6. Cili Kisar
  7. 1 @ 1/2 biji santan pekat
  8. 2 biji asam keping

Perap Ikan
bahan2 dibawah dikisar dan diperap selama 15-20 min
  1. 5 Ekor ikan Kembung @ 1/2 ekor ayam 
  2. 1 inci halia
  3. 1/2 sudu serbuk lada hitam
  4. 1 biji bwg besar
  5. 1/2 sudu garam
  6. 1/2 sudu serbuk kunyit
kemudian ikan atau ayam dibalut dgn daun pisang @ daun kunyit dibakar selam 20 min .


Langkah2
  1. Kisar bahan2 kuah percik
  2. Tuang Sedikit minyak masak dan tumis semua ramuan.
  3. Biar ramuan td naik bau buka api perlahan selama 3-5 min
  4. Campak 2 kpg asam keping.
  5. Campurkan santan dan kacau sehingga ramuan mesra.
  6. Tuangkan air dan santan, Andainya mahukan kuah yg lebih campurkan lebih santan ke dalam ramuan yg dimasak.
  7. Letakkan garam+gula secukup rasa.
  8. Kuah percik sedia dihidang dan dituang ke atas ikan @ ayam yg telah dibakar 
SELAMAT MENCUBA sayang2!




No comments:

Post a Comment