Hari ni deyh akok nak kosi bsamo2 nga temey2.. Lagu mano hok buak resipi ikei bako pecik..
Memey terakak bile makeii... Bahey seney jok..
BAHAN2
Kuah Percik
- 2 biji Bwg Besar
- 2 Inci Kunyit hidup
- 3 biji bwg putih
- 1 btg serai dititik
- Daun Kunyit
- Cili Kisar
- 1 @ 1/2 biji santan pekat
- 2 biji asam keping
Perap Ikan
bahan2 dibawah dikisar dan diperap selama 15-20 min
- 5 Ekor ikan Kembung @ 1/2 ekor ayam
- 1 inci halia
- 1/2 sudu serbuk lada hitam
- 1 biji bwg besar
- 1/2 sudu garam
- 1/2 sudu serbuk kunyit
kemudian ikan atau ayam dibalut dgn daun pisang @ daun kunyit dibakar selam 20 min .
Langkah2
- Kisar bahan2 kuah percik
- Tuang Sedikit minyak masak dan tumis semua ramuan.
- Biar ramuan td naik bau buka api perlahan selama 3-5 min
- Campak 2 kpg asam keping.
- Campurkan santan dan kacau sehingga ramuan mesra.
- Tuangkan air dan santan, Andainya mahukan kuah yg lebih campurkan lebih santan ke dalam ramuan yg dimasak.
- Letakkan garam+gula secukup rasa.
- Kuah percik sedia dihidang dan dituang ke atas ikan @ ayam yg telah dibakar
SELAMAT MENCUBA sayang2!
No comments:
Post a Comment