Bahan Mentah
- 1/2 kg Ayam di potong kecik
- 5 cm halia di hiris spt mancis
- 3 biji bwg putih dicincang halus
- 4 biji bwg merah @ sebijik bwg besar dimayang halus dan besar
- 7 biji Cili Api dipecah2
- 2 biji Cili merah besar dihiris
- 2 sudu serbuk lada hitam
- 1 btg Carrot
- 1 biji tomato di potong dadu
- sos tiram
- sos tomato
- tepung jagung
Firstly perap ayam dgn sos tiram+lada hitam+garam xkisah la berapa lama..mkin lame mkin sedap sbb ramuan tu mesra masuk dlm ayam tu.. akk perap 15 min sbb ape pelahap xsaba nak mkn..
Then, Goreng ayam perapan td, jgn la garing sgt.. sedang2 elok dah noiceee dah... angkat asingkan.
Gunakan minyak yg sama,minyak kalau terlampau byk buangkan sedikit. tumis bwg putih+bwg merah+halia sampai naik bau, masukkan sedikit air+4 sudu sos tiram+sos tomato+hirisan tomato
Masukkan carrot+ayam gorreng+sesudu lada hitam+ dan gaul sebati. Campurkan garam+gula secukup rasa.
Campurkan juga cili api+cili merah+bawang. Bancuh 1/2 sudu tepu jagung dengan air kosong. Kemudian masukkan bersama dan kacau. Tunggu hingga masakan mendidih.
Sedia dihidang..nyum2.... nomnomnom
No comments:
Post a Comment